Κάννη

Το σημαντικότερο τμήμα του όπλου από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία της βολής επιλέγοντας, μήκος, σύσφιξη , θαλάμη κλπ.

 

ΜΕΡΗ ΚΑΝΝΗΣ

Κύλινδρος κάννης: Το κυλινδρικό εσωτερικό τμήμα της κάννης από το τέλος της θαλάμης και μέχρι την αρχή της σύσφιξης . Το τμήμα αυτό είναι λείο και χωρίς ραβδώσεις (πολεμικά). Η διάμετρός του καθορίζεται με νούμερα (βλέπε Διαμέτρημα)

Θαλάμη: 
Το αρχικό εσωτερικό τμήμα της κάννης που είναι ειδικά διαμορφωμένο, ώστε να τοποθετείται το φυσίγγι. Το τμήμα αυτό είναι ίσο ή μεγαλύτερο σε διάμετρο, σύν δύο φορές τον πάχος του χαρτονίου ή του πλαστικού του κάλυκα και κατά τι ακόμη ώστε να είναι δυνατή ή έξοδος του φυσιγγίου. Οι θαλάμες των κυνηγετικών όπλων έχουν μήκος 70 mm , 76 mm και  89 mm . Τα όπλα με θαλάμη 76 mm και 89 mm χαρακτηρίζονται Magnum και Super Magnum  αντίστοιχα και δέχονται φυσίγγια με συνολικό μήκος κάλυκα (ανοικτό κάλυκα) ίσο ή μικρότερο της αντίστοιχης θαλάμης των 76 mm,  89 mm.
 Φυσίγγια Magnum  δεν τοποθετούνται σε θαλάμες 70 mm αλλά μόνο 70 mm ή μικρότερα π.χ. των  65 mm.

Σύσφιξη: 
Το τελευταίο τμήμα της κάννης που στενεύει προκειμένου να επιτύχουμε ανάλογες του βαθμού στενώματος συγκεντρώσεις-αποδόσεις της δέσμης των σκαγίων, δηλαδή μείωση της διασποράς των σκαγίων ώστε να έχουμε περισσότερα σκάγια σε μεγαλύτερες αποστάσεις σε συγκεκριμένο κύκλο-στόχο . Το τσόκ ή στένωμα της κάννης είναι μόνιμο από την κατασκευή της κάννης ή τοποθετούνται πρόσθετα εσωτερικά ή εξωτερικά τσόκ.  Προφανώς και στο μόνιμο και στα πρόσθετα τσόκ υπάρχουν διάφοροι βαθμοί τσόκ ανάλογα με το θήραμα που επιλέγουμε να κυνηγήσουμε. 
 Στα δίκαννα με τις δύο κάννες εκ των πραγμάτων, έχουμε δύο διαφορετικά είδη τσόκ που σε συνδυασμό με τις δύο σκανδάλες ή τον επιλογέα σε μονοσκάνδαλα, χρησιμοποιήσουμε όποια κάννη θέλουμε ανάλογα με το θήραμα που κυνηγούμε.

 Παραθέτουμε παρακάτω συσφίξεις και τις αντίστοιχες αποδόσεις* σε κύκλο διαμέτρου 76 εκ και σε απόσταση 36 μέτρων.

            Πλήρες τσόκ (Full).................................65%-75 %
        **   3/4 τσοκ  (Improved Modified)............55%-65%
      ***   1/2 τσοκ  (Modified).............................45%-55%
    ****   1/4 τσοκ ( Improved Cylinder)............35%-45%
 C ****   κύλινδρος (Cylinder).............................30%-40%

*αποδόση= το ποσοστό των σκαγίων που καταμετρήθηκαν στο κύκλο με διάμετρο 76 εκ και σε απόσταση 36 μέτρων. Μετρήθηκε και ο αριθμός  των σκαγίων που εμπεριέχεται σε όμοιο φυσίγγι.

Ρίγα: 
Είναι μία ατσάλινη¨"βέργα" που είναι τοποθετημένη στη κορυφή-επάνω μέρος του εξωτερικού της κάννης, συνήθως είναι χαραγμένη και διά αυτής  προεκτείνεται η σκοπευτική μας γραμμή. Στα δίκαννα είναι ανάμεσα στις δύο κάννες. Ρίγα δεν διαθέτουν όλα τα όπλα. Επάνω της τοποθετούνται στόχαστρα και σκοπευτικά.

Εξωτερικά η κάννη είναι κυλινδρική στο μεγαλύτερο τμήμα της ωστόσο στις περισσότερες παρατηρείται μιά προοδευτική αύξηση της διαμέτρου της στο ύψος της θαλάμης γιά λόγους αντοχής σε πιέσεις που υφίσταται στο σημείο αυτό από την ανάφλεξη της πυρίτιδας στο εσωτερικό της θαλάμης.

Στα όπλα υπάρχουν υπάρχουν εξωτερικά μερικά εξαρτήματα γιά την στερώση της κάννης στο κοντάκι, ξυστό κλπ.

Στα δίκαννα είναι:


Κλειδιά: Δύο μεγάλες μεταλλικές προεξοχές  ελάχιστα απέχουσες, που είναι κάτω και ενδιάμεσα (στο πλαγιόκαννο) από τις θαλάμες του δίκαννου όπλου και συγκρατούν την κάννη πάνω στη βάση του όπλου.

Εγκοπές:
 Είναι εσοχές που βρίσκονται πάνω στα κλειδιά.

Γάντζος: 
Στο μπροστινό τμήμα του μπροστινού κλειδιού δημιουργείται ένα ημικύκλιο όπου εφαρμόζει ο πείρος των κλειδιών.

Εξολκέας:
 Στο οπίσθιο τμήμα της κάννης υπάρχει ένα κινητό τμήμα που κινούμενο μέσα-έξω εξάγει το φυσίγγι από τη θαλάμη.

Άγκιστρο: Μεταλλική προεξοχή σε σχήμα ημικυκλίου (αγκίστρου) που βρίσκεται κάτω από τις κάννες στη θέση της "πάπιας΄" και όπου στηρίζεται η πάπια.

Built with HTML5 and CSS3 - Copyright © 2014.

Group of Sites efox.gr / e-fox.gr .