• 1
  • 2
  • 3
  • 4

Κυνηγετικοί Χάρτες Ελλάδος 2018 -19 ( www.alopix.mobi )

Πρόγραμμα καταπολέμησης της λύσσας

Ημερομηνία Καταχώρισης: .

...με αποζημίωση 50 ευρω γιά κάθε αλεπού..

 

Σύμφωνα με αυτό, και από το 2012 όπου η Λύσσα επανεμφανίσθηκε στην Ελλάδα, όλα τα θηλαστικά που ανευρίσκονται νεκρά (κατοικίδια και άγρια πανίδα) πρέπει να συλλέγονται και να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας προς εργαστηριακή εξέταση.

Η ανωτέρω διαδικασία είναι γνωστή ως Παθητική Επιτήρηση της Λύσσας και ουσιαστικά μέσω αυτής, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν ο ιός της Λύσσας κυκλοφορεί ή όχι στην χώρα μας. Στην συλλογή δειγμάτων συμμετέχουν βάσει Υπουργικής Απόφασης οι δασικές υπηρεσίες και οι φύλακες θήρας (ιδιωτικοι) ενώ από το 2016 και οι κυνηγοί και τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η επιτήρηση αυτή οδήγησε στο να καταγραφουν μέχρι τον Μάιο 2014, 48 κρουσματα Λυσσας σε ζωα στην χώρα. Από τον Μαιο 2014 και έκτοτε, δεν εχει καταγραφεί νέο κρουσμα και αυτο μπορεί να οφείλεται είτε στον εμβολιασμό της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα είτε και στην μειωμένη Παθητική Επιτήρηση (δηλαδή μειωμένη συλλογη και εξεταση νεκρων θηλαστικων) που καταγραφηκε ειδικα το 2015 και εως σημερα.

Προκειμένου να ενισχυθεί η Προσκομιση Δειγματων,αποζημιώνεται με το ποσο των 50 ΕΥΡΩ, απο την αρχη του 2017 η κάθε αλεπού που ανευρίσκεται νεκρη (σε όλη τη χώρα) ακομα και απο τροχαίο (οχι ομως τραυματισμένη απο οπλο, δηλητηριασμένη η σε προχωρημενη σήψη, ή με κατεστραμμένο κρανίο) και που παραδιδεται στις κτηνιατρικες υπηρεσιες απο κυνηγό/ιδιωτικο φυλακα θηρας και μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Παράλληλα στις περιοχές όπου γίνονται εμβολιασμοί της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα (απο αέρος διανομή) και μετα απο τους εμβολιασμους (συνημμένο χάρτης , ένας αριθμος αλεπουδων ανα km2 (2 αλεπουδες/100km2) της περιοχής εμβολιασμού, θανατώνονται για να ελεχθει εργαστηριακα αν εχουν αντισωματα εναντι του ιού της Λύσσας μετα τον εμβολιασμο με εμβολια-δολωματα. Τα ζωα αυτα θανατωνονται εκτος κυνηγετικης περιοδου απο συνεργεια διωξης που συγκροτουνται από τις δασικες υπηρεσιες με συμμετοχή κυνηγων-ιδ.φυλάκων θηρας και εντος κυνηγετικης περιόδου και απο τα συνεργεια δίωξης αλλα και ΑΥΤΟΝΟΜΑ από κυνηγους και ιδ.φύλακες θήρας με άδεια θηρας σε ισχύ. Κάθε θανατωμένη αλεπου που παραδίδεται (σε συνεννοηση με τις κτηνιατρικες υπηρεσιες) βασει του ανωτέρου προγραμματος (στις περιοχές όπου εμβολιάζεται η άγρια πανίδα για προστασία έναντι του ιού της Λύσσας) αποζημιώνεται επίσης με 50 ΕΥΡΩ (η αποζημιωση αφορα τους κυνηγους και ιδ.φυλακες θηρας είτε ως μελη των συνεργείων δίωξης είτε αυτονομα, εντος της κυνηγετικης περιοδου.

Αυτό που είναι σημαντικο είναι η ΕΥΡΕΙΑ ενημέρωση των κυνηγών για να γνωρισουν ή να ξαναθυμηθούν το Προγραμμα, την διαδικασία συλλογης των νεκρων ζωων και τα μέτρα που λαμβανουν για να κανουν με ασφάλεια την συσκευασια καθως και της διαδικασια που προβλέπεται για να αποζημιωθούν.

Για τον σκοπό αυτό διαμορφώσαμε ενημερωτικά φυλλάδια και μια Αφισα για την ενημέρωση των κυνηγων και φυλακων θηρας.
Αυτα διανεμηθηκαν πέρυσι στις εδρες των κυνηγετικων ομοσπονδιών της χώρας με σκοπο να φτασουν και σε κυνηγετικους συλλογους και νέα φυλλάδια θα διανεμηθούν το φθινόπωρο.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΗΤΚΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ) ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2017, 50 ΕΥΡΩ ανα αλεπού ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΕΤΑΙ στις κτηνιατρικές αρχές βάσει όσων αναφέρθηκαν ανωτέρω..

Είναι πολύ σημαντικό όπως και περυσι έτσι και φέτος οι κυνηγοί να συμμετέχουν στη συλλογή των δειγμάτων και να τα προσκομίζουν στις κτηνιατρικές αρχές της χώρας, προκειμένου να μπορουμε να υποστηριξουμε καθεστώς ελέυθερο λύσσας στην χώρα μας.


Θα βοηθούσε σημαντικά δημοσίεση σχετικά με τα ανωτέρω σε περιοδικό που απευθύνεται σε κυνηγούς ειδικότερα κοντά στην έναρξη της κυνηγετικής περιόδου μέσα Αυγούστου.

Για δική σας ενημέρωση σας στελνω το link που μπορειτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για την Λύσσα και το Πρόγραμμα Καταπολέμησής της στην Ελλάδα.

http://minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa

 

Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων
Διεύθυνση Υγείας των Ζώων
Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής & Κτηνιατρικής
Υπουργείο Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Τηλ: 2102125725
Fax: 2105271615

 

Σημεία Πώλησης

Οι χάρτες μας σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε τα σημεία

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

 

© Κυνηγετικός Οδηγός - Κυνηγετικοί Χάρτες - Παναγιώτης Τριανταφυλλάκος, 1989-2015

Το σύνολο του περιεχομένου του efox.gr και των χαρτών του Κυνηγετικού Οδηγού διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Built with HTML5 and CSS3 - Copyright © 2014.

Group of Sites efox.gr / e-fox.gr .