• 1
  • 2
  • 3
  • 4

Κυνηγετικοί Χάρτες Ελλάδος 2018 -19 ( www.alopix.mobi )

"Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα"

Ημερομηνία Καταχώρισης: .

 Σύμφωνα με αυτό...

 

και από το 2012 όπου η Λύσσα επανεμφανίσθηκε στην Ελλάδα, όλα τα θηλαστικά που ανευρίσκονται νεκρά (κατοικίδια και άγρια πανίδα) πρέπει να συλλέγονται και να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας προς εργαστηριακή εξέταση.

Η ανωτέρω διαδικασία είναι γνωστή ως Παθητική Επιτήρηση της Λύσσας και ουσιαστικά μέσω αυτής, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν ο ιός της Λύσσας κυκλοφορεί ή όχι στην χώρα μας. Στην συλλογή δειγμάτων συμμετέχουν βάσει Υπουργικής Απόφασης οι δασικές υπηρεσίες και οι φύλακες θήρας (ιδιωτικοι) ενώ από το 2016 και οι κυνηγοί και τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η επιτήρηση αυτή οδήγησε στο να καταγράφουν μέχρι τον Μάιο 2014, 48 κρούσματα Λύσσας σε ζωα στην χώρα. Από τον Μαιο 2014 και έκτοτε, δεν έχει καταγραφεί νέο κρούσμα και αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στον εμβολιασμό της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα είτε και στην μειωμένη Παθητική Επιτήρηση (δηλαδή μειωμένη συλλογη και εξεταση νεκρων θηλαστικων) που καταγράφηκε ειδικάτο 2015 και έως σήμερα.

Προκειμένου να ενισχυθεί η προσκόμιση Δειγμάτων,αποζημιώνεται με το ποσό των 50 ΕΥΡΩ, απο την αρχή του 2016 η κάθε αλεπού που ανευρίσκεται νεκρή ακόμα και απο τροχαίο (όχι όμως τραυματισμένη από όπλο, δηλητηριασμένη η σε προχωρημένη σήψη) και που παραδιδεται στις κτηνιατρικες υπηρεσίες από κυνηγό/ιδιωτικό φύλακα θήρας και μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Παράλληλα στις περιοχές όπου γίνονται εμβολιασμοί της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα (από αέρος διανομή) και μετά απο τους εμβολιασμους, ένας αριθμός αλεπουδων ανά km2 (2 αλεπούδες/100km2) της περιοχής εμβολιασμού, θανατώνονται για να ελεχθεί εργαστηριακά αν έχουν αντισώματα έναντι του ιού της Λύσσας μετά τον εμβολιασμό με εμβολια-δολώματα.
Τα ζώα αυτα θανατώνονται εκτός κυνηγετικής περιόδου απο συνεργεία διωξης που συγκροτούνται από τις δασικες υπηρεσιες με συμμετοχή κυνηγων-ιδ.φυλάκων θήρας και εντός κυνηγετικης περιόδου και απο τα συνεργεία δίωξης αλλα και ΑΥΤΟΝΟΜΑ από κυνηγούς και ιδ.φύλακες θήρας με άδεια θήρας σε ισχύ.

Κάθε θανατωμένη αλεπού που παραδίδεται (σε συνεννόηση με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες) βασει του ανωτέρου προγράμματος αποζημιώνεται με 30 ΕΥΡΩ (η αποζημιωση αφορά τους κυνηγους και ιδ.φύλακες θηρας είτε ως μελη των συνεργείων δίωξης είτε αυτονομα, εντός της κυνηγετικης περιοδου.

Αυτό που είναι σημαντικο είναι η ΕΥΡΕΙΑ ενημέρωση των κυνηγών για να γνωρισουν το Πρόγραμμα, την διαδικασία συλλογης των νεκρών ζώων και τα μέτρα πυ λαμβανουν για να κάνουν με ασφάλεια την συσκευασία καθως και της διαδικασια που προβλέπεται για να αποζημιωθούν.

Για τον σκοπό αυτό διαμορφώσαμε ενημερωτικά φυλλάδια και μια Αφισα για την ενημέρωση των κυνηγων και φυλακων θηρας.
Αυτα ηδη διανεμήθηκαν ηλεκτρονικά στις έδρες των κυνηγετικων ομοσπονδιών της χώρας με σκοπό να φτάσουν και σε κυνηγετικούς συλλόγους.

Εν τούτοις θα σας παρακαλούσαμε για την ανάρτησή τους (του φυλλαδίου και/ή της αφίσας (που επισυνάπτονται) στην ιστοσελίδα σας με σκοπό την ευρεία διάχυση της πληροφορίας. Ακομα και αν είχατε δημοσιεύσει τα ανωτέρω στο παρελθόν, είναι σημαντικό να δημοσιευθεί εκ νέου λαμβάνοντας υπόψη και την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθει η συλλογη και εξέταση δειγμάτων ζώων προκειμένου να μπορούμε να υποστηρίξουμε καθεστώς ελέυθερο λύσσας στην χώρα μας.


Για δική σας ενημέρωση υπάρχει το link που μπορειτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για την Λύσσα και το Πρόγραμμα Καταπολέμησής της στην Ελλάδα.

http://www.minagric.gr/index.php/el/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa

Σημεία Πώλησης

Οι χάρτες μας σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε τα σημεία

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

 

© Κυνηγετικός Οδηγός - Κυνηγετικοί Χάρτες - Παναγιώτης Τριανταφυλλάκος, 1989-2015

Το σύνολο του περιεχομένου του efox.gr και των χαρτών του Κυνηγετικού Οδηγού διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

Built with HTML5 and CSS3 - Copyright © 2014.

Group of Sites efox.gr / e-fox.gr .